EEEEK Χίου

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χίου

Αρχική > Τα νέα μας
Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δημιουργώντας στο Σχολείο - Εργασίες από το μάθημα των Καλλιτεχνικών στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Χίου κατά το σχολικό έτος 2016-17

   Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Χίου ιδρύθηκε το 2003 και έκτοτε αποτελεί τη μοναδική Δευτεροβάθμια Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο νησί. Από το Σχολικό έτος 2007-08, λειτουργεί στο σχολείο εξειδίκευση Χειροτεχνίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθητών, ηλικίας 13 έως 22 ετών. Κατά το Σχολικό έτος 2016-17, το μάθημα της Χειροτεχνίας συν-διοργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς Μαγδαληνή Βασίλα κλ. ΠΕ08, απόφοιτο ΑΣΚΤ και κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος “Προστασία Μνημείων” ΕΜΠ, και Φοίβη Κούτσελου κλ. ΠΕ08, απόφοιτο Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.

   Λόγω του χαρακτήρα του σχολείου, το μάθημα προσαρμόστηκε εξαρχής στις ικανότητες και διδακτικές ανάγκες κάθε μαθητή ξεχωριστά, ενώ συχνά πήρε τη μορφή εξατομικευμένης διδασκαλίας. Μέσα από τη γνωριμία και εξοικείωση με ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, τα παιδιά εξάσκησαν την παρατηρητικότητά τους, ανέπτυξαν τις κινητικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καλλιέργησαν τη φαντασία τους, εκφράστηκαν συναισθηματικά και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στις εικαστικές τέχνες και την καλλιτεχνική κληρονομιά του νησιού.

   Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε για να αποτυπωθεί στο χρόνο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των δημιουργιών των μαθητών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. για τη συνεργασία τους και, κυρίως, τους ίδιους τους μαθητές, τους πραγματικούς υποκινητές και πρωταγωνιστές αυτής της έκδοσης.

Βασίλα Μαγδαληνή, ΠΕ08
Κούτσελου Φοίβη, ΠΕ08

Teachers4europe - Η κόρη της Χίου γνωρίζει την Ευρώπη

    Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Teachers4europe» έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων (εκπαιδευτικών) επί των εξελίξεων των Ευρωπαϊκών θεμάτων. Η συγκεκριμένη δράση έχει διττό χαρακτήρα: Αφενός την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και αφετέρου τον εμπλουτισμό των γνώσεων και των εμπειριών των μαθητών, σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τους τομείς του κοινωνικού και ατομικού πεδίου που αυτές επηρεάζουν.

   Στο σχολείο μας, 10 μαθητές «ταξίδεψαν» μέσο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «Teachers4europe» σε 5 χώρες της Ε.Ε. γνωρίζοντας μέσα από την τέχνη την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων κρατών. Μέσα από το πολιτιστικό «ταξίδι» με τη συνοδοιπόρο το ελληνικό άγαλμα «Η κόρη της Χίου» οι μαθητές έμαθαν για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς επηρεάζουν τη ζωή τους. Με δημιουργικό τρόπο, γνώρισαν τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., ενημερώθηκαν για τη συνθήκη Σέγκεν, πώς μπορούν να ταξιδέψουν, έμαθαν για τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, αναπαράστησαν με κινητικό αυτοσχεδιασμό το μύθο της Ευρώπης και το συμβολισμό της σημαίας της Ε.Ε. Στις …..αποσκευές μας, μετά από 3 μήνες νοερού ταξιδιού ….. δεν ξεχάσαμε να φέρουμε το σύνθημα της Ε.Ε. «Ενωμένοι στην Πολυμορφία», το σεβασμό στη διαφορετικότητα σε σχέση με το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία και τον πολιτισμό κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Λουΐζα Μιχαλακοπούλου, ΠΕ 11
Υπεύθυνη Δράσης

1ο Βραβείο σε μαθητή του ΕΕΕΕΚ Χίου στο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα «Η Ευρώπη απ’ την αρπαγή της μέχρι σήμερα»

 

   Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους πρεσβευτές (Ambassadors) του προγράμματος Teachers for Europe του Βορείου Αιγαίου και του προγράμματος Europe Direct - Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, διοργάνωσε Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας (ζωγραφικής, σκίτσου, κόμικ) με θέμα «Η Ευρώπη απ’ την αρπαγή της μέχρι σήμερα».

   Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Χίου συμμετείχε στο διαγωνισμό με 3 έργα ζωγραφικής. Ο μαθητής Φραγκάκης Νίκος έλαβε το 1ο Βραβείο για τα γυμνάσια, ενώ έπαινο έλαβαν τα έργα των μαθητών Νταή Γιαννάκ και Κοντογιάννη Αγγελικής. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν βλέποντας έργα τέχνης και αγγεία, που απεικονίζουν το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.

   Τα έργα των παιδιών:

Fragkakis-painting 
Φραγκάκης Νίκος
 Ntai-painting
Νταή Γιαννάκ
Kontogianni-painting 
Κοντογιάννη Αγγελική