EEEEK Χίου

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χίου

Αρχική > Νέα > Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι πάντα εδώ
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι πάντα εδώ

   Σας μεταφέρω την εμπειρία μας από την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το σχολείο μας, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (ΣΤ΄ τάξη) στις 9 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δ.Σ., στα πλαίσια της εβδομάδας που διανύσαμε και που, πανελλαδικά, αφιερώθηκε και φέτος, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying).
Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών της γενικής αλλά και της ειδικής εκπαίδευσης για την ομαλή και δημιουργική συνύπαρξη, αλλά και μέσα πάντα στο πνεύμα της ενσωμάτωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, προσπαθήσαμε να θεωρήσουμε δεδομένη την καλή διάθεση και αγνή καρδιά των παιδιών και από τις δύο πλευρές και?δικαιωθήκαμε!.
Είδαμε, όλοι οι συνάδελφοι που παρευρεθήκαμε, πραγματική ενσυναίσθηση, ευγενική διάθεση από τους οικοδεσπότες, γνήσιο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τα «άλλα» παιδιά, χωρίς διάθεση κοροϊδίας ή «σνομπισμού». Θυμηθήκαμε ότι όλα τα παιδιά είναι, από τη φύση τους, ικανά να νιώσουν το συναίσθημα του άλλου, να μοιραστούν, να βοηθήσουν, να γευτούν την αλληλεγγύη και την αληθινή φιλία, το μεγαλείο της πίστης στον άνθρωπο και της αγάπης?όλα αυτά, ασφαλώς, πριν τα βάλουμε στα «μεγαλίστικα» τερτίπια του ανταγωνισμού, της ιδιοτέλειας, της κοντόφθαλμης λογικής του συμφέροντος και του «ωχ-αδελφισμού», του «νόμου της ζούγκλας» που με τόσο ζήλο τους προτείνουμε να ακολουθήσουν!
Οι μέχρι τώρα εμπειρίες όλων των συναδέλφων, από τις συνδιδασκαλίες των παιδιών γενικής και ειδικής αγωγής το αποδεικνύουν περίτρανα και κάνουν εμάς τους μεγάλους να ντρεπόμαστε?
Είδαμε, λοιπόν, ότι οι μαθητές του 7ου Δημοτικού ήταν ήδη αρκετά ευαισθητοποιημένοι, εφόσον είχαν δουλέψει με μεράκι το θέμα τα προηγούμενα χρόνια (πρβλ. την δραματοποίηση του έργου του Β. Ηλιόπουλου «Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;» και τις λοιπές δράσεις από τους δασκάλους τους Ν. Τουρνή, Α. Γιαννιτσάκη και Γ. Κατολέων).
Επίσης, είδαμε ότι και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη συζήτηση, στις δραστηριότητες, στα τραγούδια που τα παιδιά τραγούδησαν χωριστά ανά σχολείο, αλλά και από κοινού, νιώθοντας ισότιμοι, βλέποντας και αυτοί ότι περισσότερες είναι οι ομοιότητες, παρά οι διαφορές τους από τους μαθητές των σχολείων γενικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο ρόλο του παρατηρητή των επισοδείων σχολικού εκφοβισμού, και στο σύνθημα «Μίλα,μη φοβάσαι!».
Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και η τηλεδιάσκεψη μέσω Skype, που είχαμε με μαθητές του Γυμνασίου Βολισσού, υπό το συντονισμό του καθηγητή τους κου Ν. Κουτσουλιά, αυτή τη φορά εστιάζοντας στον εκφοβισμό και τη βία που συχνά υπάρχει στις σχέσεις των δύο φύλων.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε και να διαβάσετε τους στίχους του τραγουδιού «Διαφορετικοί» που δημιουργήθηκε από τις συναδέλφους Ασπασία Τσαγκάτου και Δέσποινα Ουζουνίδου στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., τραγουδούν μαθητές του ΕΕΕΕΚ, και τους οποίους στίχους αφιερώνουμε σε όλα τα παιδιά και τους μεγάλους που ξεχνούν ότι κάποτε ήταν παιδιά...

Για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου,
Γιάννα Κουμή, Ψυχολόγος

back to top